Pirilän sukuseuran sukututkija, nyt jo edesmennyt metsätalousinsinööri ja kotiseutuneuvos Pekka Oilinki teki jatko-osan Utajärven kotiseutuyhdistyksen 1998 julkaisemalle ”Oilingin varrelta” -teokselle.
Pekka Oilinki (1927-2010 Utajärvellä) kirjoitti lukuisia paikallishistoriaa käsitteleviä kotiseututarinoita paikallislehti Tervareittiin sekä useisiin veteraanijärjestöjen julkaisuihin.
Kirjassa on säästyneistä asiakirjoista koottua ainutlaatuista tietoa sotien jälkeen lakkautetuista utajärvisistä yhdistyksistä (Lotat, Aseveliyhdistys, Työväenyhdistykset). Ensimmäistä kertaa julkaistiin Utajärveltä Venäjälle 1931-33 loikanneiden nuorten miesten kohtalot. Koska kirjoittaja oli metsäalan ammattilainen, puunkäyttöön ja erityisesti tervaan paneudutaan kirjassa perusteellisesti. Antoihan terva aikoinaan leivän monelle Oulujokivarren asukkaalle – ja tervaveneen Utajärven vaakunaan. Harvalla utajärvisellä lienee tietoa Niskankylällä ja Särkijärvellä toimineista rautaruukeista yhteisöineen. Ne olivat sen ajan mittapuulla valtavia tuotantolaitoksia, joiden omistajat olivat Englannista, USA:sta, Uudesta Seelannista ja jopa Tasmaniasta!
Moniko muuten tietää, että kuuluisalla poroisäntä Moskulla oli utajärvisiä esivanhempia tai että kalevalaisia runoja laulettiin sekä Utajärvellä että Muhoksella? Millainen aarre löytyi Utajärven kirkon lattian alta vuoden 1894 remontissa? Ja se tervavene – montako tynnyriä siihen mahtui? Näihin ja moniin muihin mielenkiintoisiin kysymyksiin löytyy vastaukset tästä kirjasta.
Hinta 20 eur, tilaukset Pirilän sukuseura (Solja Holappa) – kirjasta on otettu 2. painos – loppuunmyyty.
ISBN 978-952-92-3263-5 (182 s.)
Julkaisija Pirilän sukuseura
2008, painopaikka Multiprint, Oulu